Veel mensen zouden volmondig ja zeggen hierop, maar waarom eigenlijk? In de praktijk zie ik keer op keer dat we onszelf beperken met zelfopgelegde regels en onze gewoonten. Regels die meer met onze cultuur te maken hebben dan met wat goed is voor ons lichaam. Wat wij als ‘normaal ontbijt' zien, is geen universele regel het hangt af van waar je vandaan komt. Wat wij gewend zijn, is voor een ander vreemd en andersom.
Een Nederlander die ’s ochtends een bord soep eet, zal misschien verbaasde blikken krijgen, maar in Japan is dat heel gewoon.
Eetgewoontes zijn dus geen universele regels, maar culturele gewoontes die zich in de loop van generaties hebben gevormd.
Ontbijt: pap, yoghurt, hagelslag of soep?
Als we kijken naar hoe wij in Nederland traditioneel eten, lijkt het misschien een gek idee om te ontbijten met een gevulde soep. Een kommetje yoghurt met cruesli, een bord havermoutpap met suiker of een boterham met hagelslag, jam of chocopasta is toch het patroon dat velen van ons van huis uit mee hebben gekregen. Maar zodra je over de grens kijkt, zie je al snel dat ons 'normale' eetpatroon helemaal niet de standaard is.
In veel Aziatische culturen is een warm ontbijt de normaalste zaak van de wereld. Denk maar aan:
- Ramen of miso-soep in Japan: een lichte, maar voedzame start van de dag.
- Congee in China: een hartige rijstepap gevuld met vlees, vis, eieren en groenten. Overigens wordt dit ook vaak als lunch en diner gegeten.
- Curry in Sri Lanka: een explosie van kruiden die je spijsvertering meteen activeert.
Een warm ontbijt, zoals een voedzame soep of een milde curry, is een weldaad voor je lichaam. Warme voeding is vaak makkelijker te verteren dan een koud ontbijt. Bovendien geeft een maaltijd met vlees, vis, groenten en kruiden je lichaam meteen de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft.
Lunch: een bammetje met kaas of een warme hap?
Ook de lunch is cultuurafhankelijk. Terwijl wij in Nederland vaak volstaan met een boterham met kaas en vleeswaren of met zoet beleg achter het bureau of in de pauze op school, wordt in veel landen midden op de dag warm gegeten.
Wist je dat in veel Scandinavische landen kinderen op school een warme lunch aangeboden krijgen? In Zweden en Finland krijgen alle leerlingen zelfs gratis deze warme lunches aangeboden. Maar ook bij onze zuiderburen in België, in het Verenigd Koninkrijk en veel meer Europese landen zijn op scholen warme maaltijden de normaalste zaak.
- In Zuid-Europa is de lunch vaak de hoofdmaaltijd van de dag. Een uitgebreide, warme maaltijd gevuld met gezonde eiwitten en vetten die je de energie geeft om de rest van de middag door te komen.
- In Azië wordt net als het ontbijt en diner warm gegeten: een warme portie rijst met curry, groenten en vlees,vis en eieren.
Het idee dat een warme maaltijd 's middags 'te zwaar' zou zijn, is dan ook puur een kwestie van gewenning. Een evenwichtige, warme lunch met voldoende eiwitten en vetten houdt je bloedsuikerspiegel stabieler dan een broodmaaltijd vol koolhydraten.
Een boterham met kaas of zoet beleg en een krentenbol geeft je vooral snelle suikers, met de bekende middagdip en het “vieruurtje” als gevolg. Daar heb je echt geen last van als je een warme curry gegeten hebt waarin eiwitten en vetten centraal staan.
Diner: warmte op je bord
In Nederland krijg je dan eindelijk aan het einde van de dag je warme maaltijd. Met een beetje geluk komen dan de eiwitten, vetten en groenten naast uiteraard de koolhydraten van aardappels, pasta en rijst aanbod. Kijk je naar Azie dan lijkt het diner op de lunch alleen uitgebreider. Terwijl in Zuid Europa juist het diner minder uitgebreid is en vaak alleen vlees, vis en groenten bevat.
Kortom:
Door vastgeroeste eetgewoonten los te laten en te experimenteren met wat jouw lichaam echt nodig heeft, geef je jezelf de ruimte om te ontdekken wat jouw lichaam nodig heeft en hoe het op andere voeding reageert. Of je nu de dag start met een soepje of 's middags een curry eet: het draait om de voedingswaarde en hoe JIJ je erbij voelt.
Mijn tips:
- Focus op nutriënten: Zorg voor volwaardige voeding bij elke maaltijd: eiwitten, gezonde vetten en groenten.
- Breek met regels: Laat de 'regels' van de traditionele Nederlandse keuken los en omarm je eigen voedingsfundament.
- Luister: Noteer hoe je je voelt na een warm ontbijt of lunch. Je lichaam geeft je de beste adviezen.
Durf te experimenteren en ontdek wat jouw lichaam echt nodig heeft!
Ik ben heel benieuwd of jij binnen de lijntjes kleur of kiest voor jouw persoonlijke pad.
Reactie plaatsen
Reacties