Hoeveel eieren mag ik eigenlijk eten per week?

Gepubliceerd op 8 oktober 2025 om 11:38

Dat is echt een vraag die mij minimaal 1 keer per week gesteld wordt in de praktijk. Toch bijzonder want ik krijg echt nooit de vraag hoeveel boterhammen met boterhamworst of Nutella, zakken chips, gevulde koeken of pizza er gegeten mogen worden. En ondertussen liggen er in de winkels al weer schappen vol met kruidnoten. Is die zak bij jou ook altijd op voordat je het weet?

Grappig toch?

 

Want als je kijkt naar de ingrediëntenlijst van dat soort producten, begrijp jij dan altijd wat er in zit? Ik in ieder geval zeker niet.

 

Laten we eens kijken naar wat producten van een bekend huismerk.*

 

Boterhamworst:

Ingrediënten: 53% varkensvleesª, water, 8% varkensseparatorvleesª, aardappelzetmeel, varkensspekᵃ, zuurteregelaar (kaliumacetaten [E261], natriumlactaat [E325], kaliumlactaat [E326], glucono-delta-lacton [E575]), zout, natuurlijk aroma, varkenseiwit, stabilisator (difosfaten [E450], trifosfaten [E451]), specerijen, glucosestroop, gistextract, antioxidant (natriumascorbaat [E301]), conserveermiddel (natriumnitriet [E250]). ªBeter Leven keurmerk 1 ster.

 

Paprika chips:

Ingrediënten: 64% aardappel, 29% zonnebloemolie, suiker, specerijen (o.a. 1% paprika), zout, dextrose, gedroogde glucosestroop, aroma's (melk), kaliumchloride (dieetzout), vegetarisch weipoeder, voedingszuur (appelzuur [E296], citroenzuur [E330]), tomatenpoeder, lavasblad.

 

Kruidnoten:

Ingrediënten: tarwebloem, suiker, plantaardige olie (palm, raap), glucosestroop, speculaaskruiden, rijsmiddel (natriumcarbonaat [E500], ammoniumcarbonaat [E503], difosfaat [E450]), zout, gekaramelliseerde suiker, vollemelkpoeder, invertsuikerstroop.

 

Eieren:

Ingrediënten: scharrelei 

En ja, ik begrijp het ergens wel. Want het ei heeft zo’n lange tijd in een kwaad daglicht gestaan. Het zou je cholesterol verhogen, je mocht 2 a 3 keer per week een eitje ofzo? Ik weet niet meer precies wat het advies was.

 

Nou lieve mensen, dat hele cholesterol verhaal is echt achterhaald

Onderzoeken van de afgelopen jaren laten zien dat er geen sterke link is tussen het eten van eieren en een verhoogd cholesterol bij gezonde mensen.

Je lichaam bepaalt zelf hoeveel cholesterol het nodig heeft. Wat heel belangrijk is om te weten, is dat je lichaam zelf cholesterol maakt. Zo’n 70 tot 80% van het cholesterol wat je nodig hebt, wordt gemaakt door je lever. Al zou je nog zo je best doen om al het benodigde cholesterol vanuit voeding binnen te krijgen, het gaat je niet lukken. Je lever is echt een geweldig orgaan. De hoeveelheid eieren die jij eet, hebben niets te maken met de hoogte van je cholesterol

 

Wat wel van invloed is op je cholesterol:

 

  • De hoeveelheid koolhydraten die je eet. Als je veel snelle koolhydraten eet, denk aan: wit brood, frisdrank, snoep, ultra bewerkt voedsel, dan stijgt je insulinespiegel.
    Chronisch hoge insuline stimuleert de cholesterolsynthese in de lever (aanmaak van cholesterol), vooral van VLDL, voorloper van LDL ook wel bekend als het slechte cholesterol. Tegelijk daalt vaak je HDL, het “goede” cholesterol en stijgen triglyceriden.

 

  • Laaggradige ontstekingen, ook wel chronische lichte mate van ontstekingen in je lijf. Dat heeft natuurlijk verschillende oorzaken maar leefstijlfactoren hebben grote invloed als:
    • eten van ultra bewerkte voeding
    • verstoord bioritme
    • slechte slaap
    • chronische stress
    • weinig beweging
    • (licht) overgewicht met name rond je middel
    • tekort aan omega 3 vetzuren

 

Als je dit nu gelezen hebt, dan begrijp je waarschijnlijk mijn antwoord wel:

Eet gerust elke dag een ei, of 2 of 3 of 4, behalve als je intolerant bent voor ei of een ei allergie hebt. 

 

Eerlijk?

Eet bij wijze van spreken liever 8 eieren bij de lunch dan een half brood met margarine en een pak boterhamworst, waardoor je na een uurtje bij de koffie heerlijk 2 gevulde koeken naar binnen schuift omdat je toch wel weer wat lust.

Kom je thuis van je werk, ben je te moe om te koken. Je hebt trek in iets zouts en ongemerkt is de zak paprika chips alweer half leeg. Vervolgens heb je een enorme energiedip en schuif je toch maar die diepvriespizza de oven in, die je vervolgens lekker op de bank naar binnen werkt terwijl je een leuke serie aan het kijken bent.

Komt je kind na sporten thuis en vindt de zak kruidnoten die jij niet kon laten liggen in de winkel. Gezellig gaat hij naast je op de bank zitten bunkeren. “Ach wat ruikt het lekker,” denk je. Je proeft er 1tje en nog eentje en nog eentje en nog eentje……… 

Herkenbaar?

 

Ik durf te wedden dat als jij die eieren had gegeten bij de lunch, dat jouw verdere eetgedrag op de dag er heel anders had uitgezien.

 

Eieren zijn een bron van hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten, wat je een langdurig verzadigd gevoel geeft.

Dit helpt je om die energiedip later op de dag te vermijden en dus ongewenst snaaigedrag tegen te gaan.

 

Dus wat kies jij?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.